Skip to content

De kunst van aandachtig opvoeden

januari 4, 2013

Metkinderengroeien
Het kwam er zo weinig van tijdens het eerste levensjaar van Oskar, maar sinds kort duik ik geregeld met een boek in bed. En niet zomaar een boek! Het prachtig mooi geschreven ‘Met kinderen groeien’ over bewust ouderschap uit de pen van Jon en Myla Kabat-Zinn. Een boek dat ik heel langzaam tot me neem. Zin voor zin bespiegelend. Pagina voor pagina mezelf verrijkt voelend.

Dit echtpaar weet op treffende wijze aan de hand van hun persoonlijke verhalen en metaforische vertellingen van anderen te omschrijven hoe het opvoeden van kinderen als spirituele beoefening benaderd kan worden. Het legt uit dat de sleutel tot bewust opvoeden in het respecteren van de soevereiniteit van kinderen ligt. Hierdoor stellen we hen in staat om zowel zichzelf in hun ware gedaante te laten zien als hun eigen weg te vinden. Twee dingen die noodzakelijk zijn om echt volwassen te worden.

Een tweetal passages uit ‘Met kinderen groeien’ van Jon en Myla Kabat-Zinn (hier en daar iets ingekort):
“Met sommige gedragingen van onze kinderen kunnen wij veel meer moeite hebben dan andere. De momenten waarop zij onze acceptatie en onze liefde het meest nodig hebben, zijn juist de momenten waarop het voor ons het moeilijkst is die te geven.
Wat hun leeftijd ook is, sommige dingen die zijn doen, kunnen explosieve gevoelens en destructief gedrag in ons opwekken. Deze reactieve patronen hebben misschien deel uitgemaakt van onze eigen jeugd, en misschien zijn we ons er wel helemaal niet van bewust dat wij ze hebben overgenomen. Ze komen in bepaalde situaties te voorschijn, waarin zich dezelfde situaties voordoen… Om acceptatie te ontwikkelen, dienen wij van onze eigen gevoelens bewust te zijn op het moment dat onze kinderen zich uitleven. Elke keer dat wij in staat zijn een beetje helderder te zien wat onze eigen problemen zijn en waar zij vandaan komen, kunnen wij ervoor kiezen niet op een automatische en vaak destructieve manier te reageren en in plaats daarvan nieuwe en gezondere mogelijkheden te scheppen…”

“Zenmeesters belichamen wakkerheid, en meer dan wat dan ook roepen zij die in ons op. Kinderen lijken wat dat betreft veel op hen, vooral als baby. Hoe ouder zij worden, hoe moeilijker het misschien wordt om dat te zien. Maar hun ware natuur is altijd aanwezig, en weerspiegelt altijd die van ons, als wij bereid zijn te kijken. En te zien.
Kinderen hebben wat misschien ‘oerbewustzijn’ genoemd zou kunnen worden – open, zuiver, onbelast. Zijn zijn onmiskenbaar  en volledig aanwezig. Zij leren, ontwikkelen zich, veranderen voortdurend, en dat vergt voortdurend nieuwe reacties van ons…”

‘Met kinderen groeien’ gaat boven alles over mindful leven. Of het nu met kinderen is of zonder. Hoe je reageert op je omgeving is een keuze die je onbewust of in vol bewustzijn kunt maken. Soms – en met kinderen kun je hier misschien wel ‘vaak’ invullen – is er geen tijd om na te denken en kun je enkel handelen. Hoe heftig of emotioneel een gebeurtenis en jouw reactie daarop ook is, deze geeft je altijd de gelegenheid om er later over na te denken. Om te analyseren wat er nou werkelijk aan de hand was en hoe je daar in een soortgelijke nieuwe situatie wellicht anders mee om zou kunnen gaan. Volgens het echtpaar Kabat-Zinn helpt regelmatige meditatie je om helder naar een situatie te kunnen kijken en te zien wat er werkelijk schuil gaat achter bepaald gedrag van kinderen.
Een stelling die ik hartgrondig met de auteurs deel.

Ik ben pas op pagina 111 van de ruim 400 pagina’s, maar wat mij betreft is ‘Met kinderen groeien’ een absolute aanrader voor iedere mindful mama en papa!

‘Met kinderen groeien’
Over aandacht in opvoeding en gezin
Jon & Myla Kabat – Zinn (2001)
Uitgeverij Asoka
ISBN: 978 90 5670 046 I / NUR 847/739

Oorspronkelijke titel: Every blessing: The Inner Work of Mindful Parenting

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: