Skip to content

Getest! Lilly’s Eco Clean

april 16, 2013

LillyEcoClean2
Tijdens een interview dat ik ooit met een hoogleraar Milieukunde had kwam het onderwerp ‘schoonmaakmiddelen’ aan bod. Volgens deze leraar was het gebruik van chloorbleekmiddel thuis overbodig en onnodig belastend voor de vervuiling van ons (drink)water. Chloor doodt de – doorgaans onschuldige – bacteriën slechts voor een paar uur. Bovendien is het bijzonder slecht voor het milieu. In het riool kan chloor verbindingen vormen met andere stoffen die moeilijk afbreekbaar en schadelijk zijn. Daarnaast kost de productie van chloor veel energie*. In onze hygiënische leefomstandigheden is het niet nodig om te desinfecteren. Behalve als er sprake is van besmettelijke ziektes.

Een paar jaar geleden is de gele fles Glorix in ons huis dan ook vervangen door veilige eco toiletreinigers van Ecover en Froggy. Nu heb ik echter iets nieuws ontdekt: Lilly’s Eco Clean. De toiletreiniger van dit Ierse merk (nieuw in NL) bevat o.a. teatree olie (99% effectief tegen bacteriën) en het sterk ontkalkende huis-tuin-en-keukenmiddel uit grootmoeders tijd: schoonmaakazijn.
Ik ben fan, want wat kwam er een kalkaanslag onder de WC-rand vandaan nadat Lilly’s geconcentreerde toiletreiniger een paar minuten was ingetrokken! Blijkbaar deden mijn vorige pleereinigers toch minder goed hun werk op dat gebied.
Lilly’s Toiletreiniger kan dagelijks gebruikt worden en is geconcentreerd. Je hebt er dus maar een beetje van nodig. Het is bovendien een ideale veilige schoonmaker voor Oskars potje.
LillyEcoClean1
De producten van Lilly zitten in voor 50% gerecyclede flessen, zijn niet op dieren getest en vrij van petro-chemische bestanddelen. Andere producten die ik ook getest heb: de geconcentreerde vloerreiniger met etherische sinasappelolie (niet meer dan 1 dopje gebruiken, reinigt erg goed), het wasmiddel met oranjebloesem (prima voor de basiswas, maar minder geschikt om de outfits van een voetbalelftal mee te wassen, wat hier wel eens voorkomt) en de bijbehorende wasverzachter. Laatst genoemde artikel zat ongevraagd in het testpakket. Ik gebruik namelijk geen wasverzachter, want ik zie er het nut niet van in en houd ook niet van de doorgaans penetrante nepgeur. Deze subtiel en natuurlijk ruikende variant doet zijn werk. Niks mis mee, integendeel, maar ik zal dus niet zo snel een nieuwe fles aanschaffen.

BLIJVERS: de toiletreiniger (€ 4,95 – 750 ml) en de vloerreiniger (€ 4,95 – 750 ml).
De producten van Lily’s Eco Clean zijn online te bestellen en bij een paar fysieke adressen.
Kijk voor meer informatie op de Lilly’s Eco Clean website.

Wil je tips lezen over hoe jij met oog voor het milieu kunt schoonmaken?
Kijk dan eens bij deze schoonmaaktips van Milieu Centraal.

* Bron: Llink

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: